Help! Een Facebook virus post foto’s van Ray-Ban zonnebril

facebook_f_iconFacebook wordt vaak gebruikt door online oplichters die snel winst willen maken. De Facebook-fraudes zijn iets waarmee de gebruikers steeds vaker worden geconfronteerd. Meestal zijn ze er zich niet van bewust totdat ze vaststellen dat er iemand anders de controle over hun Facebook account heeft overgenomen.

Spijtig genoeg komen zulke fraudes steeds vaker voor. Duizenden sociaal media profielen worden hierdoor aangetast.

Wij hebben al meerdere artikelen over Facebook-fraudes geschreven.

Neem eens een kijkje en bescherm je Facebook account:

Gewoonlijk komen de Facebook virussen (zoals de gebruikers alle cybercriminaliteit of Facebook noemen) via een videoclip, een foto of een virale video binnen. Het idee erachter is de gebruiker op de link te doen klikken. Een manier om te weten te komen dat je Facebook account met een virus is geïnfecteerd, is de door jou “gedeelde” posts in het oog te houden. Als je ze niet zelf hebt gedeeld, dan weet je dat een oplichter dit heeft gedaan.

Het Facebook virus RayBan

De cybercriminelen blijven voortdurend de sociale engineering heruitvinden. Onlangs werd door een gebruiker met de naam DivineAusir nog een fraude op Reddit gesignaleerd.

Wat de gebruikers zeggen:

Hallo, mijn Facebook account raakte besmet met een virus dat foto’s van Ray-Ban zonnebril postte. Sommige van mijn vrienden werden op de foto’s getagd. Ik weet niet hoe dit virus kwam, maar er gebeurden twee dingen op de dag waarop die foto’s werden gepost: ten eerste heb ik een bericht ontvangen waarmee ik gewaarschuwd werd dat iemand toegang heeft gekregen tot mijn Facebook account. Ik was op dit moment op school en ik kon er niets aan doen. Ten tweede heb ik een e-mail ontvangen die helemaal legitiem leek, maar toen ik die opendeed werd ik omgeleid naar een verdachte website. Ik heb die website onmiddellijk verlaten.

Spijtig genoeg worden ook de mobiele toestellen slachtoffer van de zogenaamde “phishing”. Net hetzelfde wat de computer van DivineAusir is overkomen. Als je verdachte activiteiten op je Facebook account vaststelt (op je PC of op je smartphone) neem je best de nodige maatregelen om je account te beschermen. Het allereerste wat je moet doen is je Facebook wachtwoord wijzigen.

Het slechte nieuws is dat deze contramaatregel (je wachtwoord wijzigen) je probleem niet zal oplossen als het door een malware is veroorzaakt. Denk eraan dat een “keylogger” aan je wachtwoord kan komen en het kan delen met andere cybercriminelen. Een “keylogger” in je systeem is doorgaans een indicatie van een Trojaans paard, net als bij de spyware Remtasu die via een Facebook-hack tool wordt verspreid. Als je systeem niet beschermd is, kan een Trojaans paard gemakkelijk erin. De besmettingen met een Trojaans paard variëren afhankelijk van het doel van de cybercriminelen.

Er zijn bijvoorbeeld:

  • Trojan downloaders
  • Trojan droppers
  • Banking Trojans
  • Ransomware Trojans
  • RATs (Remote Access Trojans)

Facebook fraudes, phishing en malware

Maar laten we niet vooruitlopen. Ook al is je PC geïnfecteerd met een Facebook virus, er is geen reden tot paniek als je geen echte verbinding hebt gemaakt met de geadverteerde inhoud. De “phishing” en de sociale engineering vereisen samenwerking van de gebruiker. Het komt erop neer dat je op de foto moet klikken om de malware te activeren.

Zodra je erop klikt, word je doorverwezen naar een speciale “phishing” website. In het geval van de Reddit’s gebruiker DivinAusir werd de naam RayBan gebruikt om de scam geloofwaardig te doen lijken. Laat je niet misleiden, zelfs als je terechtkomt op een website die echt op de website van een officiële RayBan distributeur lijkt – dit zijn alleen maar fraudeurs.

Scams die Facebook accounts proberen over te nemen zijn volgens de verslagen van Phishlist bekend als Facebook Manual Web Attacks. Ze verspreiden foto’s en berichten namens de gebruiker en taggen vele andere gebruikers.

Als je vaststelt dat je Facebook account door cybercriminelen wordt gebruikt dan moet je de volgende stappen volgen:

  • Wijzig je Facebook wachtwoord. Dit kan je doen via het menu “Instellingen” (Facebook settings). Als je op meerdere toestellen bent ingelogd, moet je onmiddellijk uitloggen.
  • Controleer je apps in het menu “Instellingen” (Settings). Verwijder alle apps die verdacht lijken.
  • Controleer je computer op verdachte software. Het is mogelijk dat je PC met een Trojaan paard of met een andere spyware is geïnfecteerd.

Downloaden

Malware Remover

SpyHunter zal enkel de dreiging identificeren. Als je de dreiging automatisch wilt verwijderen, moet je de volledige versie van een anti-malware kopen. Lees meer over de anti-malware SpyHunter / Hoe moet ik SpyHunter verwijderen.

Avatar

Berta Bilbao

Berta is the Editor-in-Chief of SensorsTechForum. She is a dedicated malware researcher, dreaming for a more secure cyber space.

More Posts - Website

Latest Stories

*/ ?>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Share on Facebook Share
Loading...
Share on Twitter Tweet
Loading...
Share on Google Plus Share
Loading...
Share on Linkedin Share
Loading...
Share on Digg Share
Share on Reddit Share
Loading...
Share on Stumbleupon Share
Loading...
Please wait...

Subscribe to our newsletter

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.